Brandnetel

Geneeskrachtige werking van Brandnetel

Huid en haren

Doordat brandnetel zuiverend, ontgiftend en ontzurend werkt, helpt het bij huiduitslag, acné, zweren en vette huid en haren. Ook psoriasis en eczeem kan baat hebben bij het gebruik van brandnetelblad. Brandnetel versterkt haren en nagels en helpt tegen haaruitval, slechte haargroei en broze nagels.

Vermoeidheid

Brandnetel helpt bij vermoeidheid, zwakte, voorjaarsmoeheid, herstel na ziekte en werkt remineraliserend. Het is vooral rijk aan ijzer en calcium. Brandnetel stimuleert de bloedvorming door de toename van ijzer en de verbeterde opname van ijzer door het bloed. Hierdoor wordt brandnetel veel gebruikt bij bloedarmoede.

Remineraliserend

Door de aanbreng van mineralen als ijzer en calcium herstelt brandnetel mineralentekorten met gevolgen als beenkrampen, zwakte en vermoeidheid of ouderdomszwakte en versterkt bij het herstellen na een ziekte en tijdens of na een zwangerschap.

Reumatische aandoeningen

Brandnetel werkt pijnstillend en ontstekingswerend bij artrose, artritis en reuma. Het kan helpen de dosis ontstekingswerende geneesmiddelen te verlagen. Het is ook zuiverend bij jicht.

Weerstand

Door de verbetering van de weerstand en de vermindering van allergie wordt brandnetel gebruikt bij hooikoorts, huisstofmijtallergie en sinusitis.

Osteoporose

Brandnetel versterkt het kraakbeen en bevordert de beenopbouw.

Prostaat

Brandnetelwortel remt de groei van een prostaatgezwel. Het vermindert de klachten als frequent kleine beetjes urineren, nachtelijk urineren, lang wachten op urinestroom en zwakke straal. Vaak treedt ook een vermindering van het volume van de prostaat op.

Gebruik van Brandnetel

Tinctuur van brandnetel

3 x 40 – 60 druppels / dag

Brandnetelthee

1 eetlepel blad of wortel per tas; 3 maal daags.

Brandnetelwortel wordt voornamelijk gebruikt voor het urinaire comfort van de man. Voor de andere kwalen is het blad aangeraden; of een mengeling van blad en wortel.

De tinctuur bevat zowel het kruid (blad) als de wortel.