Kaneel en diabetes (suikerziekte)

KaneelSteeds meer mensen krijgen diabetes type 2 of ouderdomssuikerziekte, en dit op steeds jongere leeftijd. Een te hoge bloedsuiker zorgt voor een grote kans op hart- en vaatziekten. Kaneel kan helpen de bloedsuiker te doen dalen.

Suiker heb je nodig

Het meeste wat je eet bevat koolhydraten of suikers. Deze koolhydraten worden in je spijsvertering omgezet in glucose. Glucose wordt het bloed opgenomen en zo getransporteerd doorheen heel het lichaam. Glucose is de brandstof van je lichaam. Glucose heb je dus nodig.

Je lichaam maakt ook het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de glucose uit je bloed kan worden opgenomen door alle delen van je lichaam. Hoe meer glucose in je bloed zit, hoe meer insuline je lichaam aanmaakt.

Als je lichaam meer glucose heeft dan het nodig heeft, dan wordt dit overschot opgeslagen in de vorm van vet. Dit vormt dan je brandstofreserve.

Maar te veel is te veel

Als je veel koolhydraten en suiker eet, dan produceert je lichaam veel insuline om al die koolhydraten op te nemen. Je lichaam houdt deze overproductie aan insuline niet vol. Na verloop van tijd maakt je lichaam niet meer genoeg insuline aan. Bijgevolg stijgt de hoeveelheid glucose in je bloed. Je hebt een hoge bloedsuikerspiegel.

Dit is wat men noemt diabetes type II of ouderdomssuikerziekte. Deze vorm van suikerziekte begint dus bij verkeerde eetgewoonten: te veel suiker (koolhydraten), te weinig beweging en dus vaak overgewicht.

Oplossing: gezond leven met extra hulp

De eerste stap naar het verbeteren van de bloedsuikerspiegel is dus het verbeteren van je eet- en leefgewoonten.

Daarbij zijn er gelukkig wel wat natuurlijke en veilige hulpmiddelen die de bloedsuikerspiegel helpen verlagen: kruidnagel, kurkuma… en kaneel.

Kaneel doet bloedsuikerspiegel dalen

De laatste jaren is er behoorlijk wat onderzoek verricht naar het effect van kaneel bij suikerziekte type 2. Uit een klinische studie bleek bijvoorbeeld dat bij een inname van 1g kaneel per dag de bloedsuikerspiegel met 18% tot 29% daalde, en dit al na 40 dagen! Daardoor kan kaneel echt ondersteuning bieden om de bloedsuiker te doen dalen.

(Uit dezelfde studie bleek trouwens ook dat kaneel tegelijk de LDL-cholesterol (de “slechte cholesterol”) met 7% tot 27% deed dalen. Dus kaneel doet tegelijk ook het risico op hart- en vaatziekten dalen.)

Hoe gebruik je kaneel?

Je vindt kaneel in dure en ingewikkelde supplementen. En dat terwijl je ook gewoon kaneel in de betere kruidenwinkel kan bestellen en kopen.

Kaneel is werkzaam vanaf 1g per dag. Neem niet meer dan 5g per dag.

Hoe kan je het gebruiken:

  • In zoete gerechten zoals gebak, appelmoes, rijstpap, pudding, chocolademelk…
  • In de Zuiderse en Oosterse keuken ook in gebakken voedsel: bij kip en rijst (zoals het Indische kip tandoori), vleesgerechten, het Griekse Moussaka.
  • Heel interessant voor tijdens de koude winterdagen zijn de warme kaneeldranken: glühwein (met rode wijn), grog (met rum), winterkoffies en winterthees, winterse chocolademelk…

De echte ceylon kaneel is werkzaam bij diabetes, maar ook de aanverwante Cinnamomum cassia of kassie werkt even goed.

En jij?

Heb jij ervaringen met kaneel en suikerziekte? Ken jij nog onweerstaanbare recepten? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!